150 år i kjøttbransjen
I 2022 har vi 150 års jubileum. Her kan du se noen høydepunkter fra historien vår.
I 2022 har vi 150 års jubileum. Her kan du se noen høydepunkter fra historien vår.
1872: Jens Christian Andersen starter opp som omreisende slakter, noe som var vanlig på denne tida da dyra vanligvis ble slaktet på gården. Jens Christian bodde på på Mørk gård i Lier.
I 1877 blir sønnen Axel Nikolai Andersen født. Han blir 2. generasjon av slaktere i familien Andersen og navnet hans blir senere firmanavnet Axel Andersen AS.
1930-tallet: Gårdsdrift og slakterivirksomhet. Fra 1930 og helt til 1970-tallet drev Axel Andersen gårdsdrift på Langesøy i tillegg til Grønvold. I 1935 begynte han med slakting i Drammen offentlige slaktehus i Kreftingsgate.
1940-45: Motstandskamp. Under krigen hadde Aksel Einar dyr flere steder. Dette bød på muligheter for kreativ bokføring ovenfor okkupasjonsmaktens kontroller. Dyr ble flyttet mellom gårdene Langesøy og Grønvold for å ha muligheten til å underslå dyr fra nazistenes regnskaper. Dette kom til fordel for motstandsbevegelsen, for dyr som ikke eksisterte i nazistenes regnskap ble nemlig slaktet og distribuert til «Gutta på skauen».
1945:Aksel Andersen blir født. Han er far til nåværende daglig leder, Aksel Andersen.
1961-63: Slakteriet bygges.
I gamle dager var antallet slakterier strengt regulert og det eksisterte allerede et slakteri i Drammen, men slakteriet til Aksel Andersen lå med datidens kommunegrenser i Skoger kommune. Aksel Einar var en fremsynt mann og bygget opp slakterivirksomheten «undercover» på dagens lokasjon. Slakteriet ble påbegynt i ca 1960, og når kommunegrensene ble flyttet i 1964 var slakteriet ferdigstilt og lå plutselig innenfor Drammens grenser. Det samme kan vi si om en rekke av utvidelsene på slakteriet. Ved flere tilfeller ble bygninger oppført inne i driftsbygninger på gården. Når den endelig tillatelsen forelå, kunne man bare rive veggene rundt og vips så var nybygget på plass.
1971: Aksel E. Andersen blir født.
Aksel visste fra han var liten gutt at han ville drive familiebedriften videre og var godt kjent på slakteriet allerede før han begynte på skolen.
Aksel er 5. generasjons slakter i familien Andersen.
1973: Aksjeselskapet Axel Andersen AS ble stiftet. Aksjene ble fordelt mellom brødrene Aksel jr, Jens og Finn med hver sin andel på 20%. Far Aksel Andersen beholdt 40%. Ingen av disse er involvert i driften i dag, men som seg hør og bør i et familieselskap drives firmaet av sønnen til Aksel, også han med navnet Aksel.
1975: Nedskjæringsvirksomheten starter opp i det små. Slakteriets rolle ble utvidet på 70- og 80-tallet da de i tillegg til slakt også tok ansvar for nedskjæring og pakking, slik at de i større grad leverte direkte til forbruker. På 80-tallet ble det slaktet mellom 40-50 storfe og 150 gris i uka, mens det i dag omsettes mellom 800-850 storfe og 600 gris i uka.
1999: Slakterivirksomheten ble avsluttet til fordel for nedskjæring av hovedsaklig storfe og gris. Utover 1990-tallet økte skjæringen fra år til år og bygningene ble tilpasset den nye virksomheten med utvidelser av kjøl og frys, slik at videreforedling og pakking kunne skje på stedet.
2022: Axel Andersen AS feirer 150 års jubileum! Anlegget er nå på litt over 4.000 kvadratmeter og produserer ca 13.000 tonn kjøtt per år. Vi har ca 50 ansatte som drifter de mange avdelingene og sørger for kvalitet i alle ledd. Axel Andersen AS leverer kjøtt i hele Viken, og har kunder over hele landet, fra nord til sør.
Axel Andersen AS
Nedre Eikervei 49,3045 Drammen
Tlf: +47 32 80 76 80
Epost: bestilling@axelandersen.no
Axel Andersen AS er medeier i Slakthuset Eidsmo Dullum
© 2025 Axel Andersen.